POTULNÝ DĚLNÍK 2016 – 16. ROČNÍK

POTULNÝ DĚLNÍK –  festival poesie, 21.–22. října 2016 se letos po šestnácté uskuteční v nejlepším brněnském klubu: Paradox na ulici Křížová 20, nedalekova Mendlova náměstí. Dva dny s přísnými začátky od sedmnácti hodin, křty novinek, autorská čtení, muzika a noviny Uši a Vítr.

 

Pátek (od 17.00):
JOSEF KLÍČ

Brněnský virtuos pokřtí nové CD grafických kde zpracoval grafické partitury a texty malíře, sochaře a restaurátora Sonyho Hallase. Deska vychází k nedožitým Sonnyho sedmdesátinám. CD vychází v digipacku s tučným bookletem s fotografiemi, vzpomínkami přátel a pamětníků a reprodukcemi Sonnyho grafických partitur.

 

SBOR HUDBY
Sbor hudby ve složení Václav Košťál (housle, zpěv) a Petr Randula (klávesy, zpěv).

 

UM PAKULTURY
Křest 13. čísla sborníku básnických autorských textů, tentokrát ve svěžím grafickém pojetí Adama Puchara, pojatém jako hra s texty ve čtvercích. Přispěvatelé: Lukáš Trejbal, Petr Čermáček, Renáta Judita, Miroslav Václavek, Hynek Paseka, Ivosh Krejzek, Marie Čmelíková, Yakub Diviš, Martin Karvay, Olga Čejková, Vojtěch Landa, Jakub Urbanec, Václav Krejčík, Mária Tůmová, Radim Babák, František Vrba, Luboš Vlach, Světlana Zapadlová, Pavel Šuhájek, Pavel Herot, Ester Vratislavská, Tomáš Lotocki, Daniela Šafránková, Maximilim Krum, Jan Lamram, Petr Podrazil, Vít Kalvoda, Marek Sobola, Miky Marusjak, Jolana Petrlíková, Roman Žižlavský, Robert Julius A., Tonda Červen, Petr Zika a Kristián Čura.

 

JAKUB URBANEC
Autorské čtení z prvotiny „Z pírka bázní – Surreální st(r)av(a)“ olomouckého básníka, vydané nakladatelstvím Ears&Wind Records a pokřtěné na festivalu Napříč u Skaláka.

 

PETR ČERMÁČEK
Autorské čtení brněnského básníka, bývalého šéfredaktora revue Weles. Vydal básnické sbírky Drkotání větví (Host 1998), V průsečíku ryb (Host 2002), Mezi rezedami (Sursum 2005), Rozhovory běloby (Host 2006), Linea nigra (Protis 2008), Vrstevnice (Weles 2010) a Ohniště (Ears&Wind Records 2015).

 

ŤOVAJZ & SPOL.

Zhudebněné pásmo poesie Karla Šebka „Píseň démona ústavní noci“ pod taktovkou Vítězslava Ťovajze Holaty, dále účinkují Michal Kadlec, Martin Růžička, Jan Lamram a Radim Babák.

 

LUKÁŠ TREJBAL
Autorské čtení básníka z Nymburka, zpěváka kapely Oliverova dálka (dříve Práva pupku). Lukáš Trejbal je autorem sbírek To je skoro básnička (dvojknížka s Mirkem S. Jilemnickým, přezdívaná „Žlutá“, Rozevlátá palice, 1997) a Na dnešek jsem spal líp (Vega-L, 2013) a nejnověji Tahám za záchrannou brzdu (Ears&Wind Records, 2016).

 

MIREK SALÁM JILEMNICKÝ
Autorské čtení básníka z Nymburka, autora sbírku Tichá bouře (jako součást dvojknížky, Rozevlá palice, 1997), je součástí několika almanachů a je pravidelným hostem festivalu Napříč.

 

BETONOVEJ BEZ

Brněnská kapela hrající alternativní rock, přesněji eschatonální anarcho-poetismus se zpravidla vlastními texty. Vystupují ve složení Katka Řeháková (altsaxofon), Gustav Zlatý (kytara), Tomáš Dvořák (kytara, trubka, zpěv), Petr Kolář (tenorsaxofon, klarinet), Michal Fibich (bicí) a Filip Kirchner (baskytara).

 

JIŘÍ JELÍNEK
Čtení autora povídek Jiřího Jelínka, dříve saxofonisty Psích Vojáků, který v současnosti žije v Brně.

 

VÍTHOLC
Elektronická recitační úderka. Mix autorského čtení, elektronické industriální hudby a improvizace. Vítrholc prezentuje hlavně texty Karla Škrabala a Dalibora Maňase, ale i některých spřízněných či oblíbených autorů. Spolu s nimi jsou na pódiu výtvarník a performer František Kowolowski, Pavel Pohořelský (ex Valerians Future), Jaroslav Škvarna (ex. Ser Un Peyjalero) a od roku 2014 i slovenská básnířka a textařka Mirka Ábelová (držitelka Anděla za podíl na desce Davida Kollera ČesksLOVEnsko).

 

TRAFO
Kapela Trafo vzinkla na pozdim roku 2009, kdy se po delším plánování sešli zakládající členové Bota (basa) a Burkhar (kytara) s plánem najít bubeníka a založit skupinu hrající neotřelou, zajímavou a atmosférickou hudbu.

 

Sobota (od 17.00):
STOKER ONE MAN BAND & HOSTÉ
Sobotní program zahájí kapela kolem bluesmana Miloše Kocmana, s nímž vystoupí také Václav Bahňous Blabolil.

 

IVAN MOTÝL

Autorské čtení ostravského básníka, publicisty, redaktora časopisu Týden, narozeného roku 1967.

 

PETR HRUŠKA

Autorské čtení ostravského básníka, scenáristy a literárního historika, narozeného roku 1964. Pracuje v Ústavu pro českou literaturu AV ČR v Brně, českou literaturu učí střídavě na Masarykově univerzitě v Brně a na Ostravské univerzitě.

 

NADMĚRNÝ NÁKLAD
Hravá kapela z Fryštáku, jejími členy jsou Don Juan, Don Carlos a Don Mario, dříve též Kašel miminka či Tři tuny.

 

ROBERT JULIUS A.
Autorské čtení brněnského básníka a živla, zpěváka kapel Annies trip, Rage against the machine revival a dalších.

 

VLADIMÍR JAROMÍR HORÁK
Autorské čtení ostravského básníka, publicisty a uměleckého fotografa, narozeného roku 1960. Sám svou tvorbu charakterizuje takto: „Kdo máš uši k slyšení, slyš, kdo máš oči k vidění, dívej se, kdo máš duši, vnímej…“

 

THE PLASTIC PEOPLE OF THE UNIVERSE REVIVAL
Slovenský revival matadorů českého undergroundu.

 

BÁSNÍK TICHO & SAUVAGE MESIAH
Autorské čtení básníka (vlastním jménem František Vaněček, nar. 1976), který vadal sbírky prózy Artcore (2003), Růže pro Miladu (2004), Obchodník s nocí, narcis a netopýr (2011) a poezie Básník Ticho (2000), Pramínek bajtů (2006) a Malá kniha Noci (2012).

 

MARTIN CINA
Autorské čtení brněnského básníka, který se vyhrabal z ulice, z heroinu a z vězení, autora sbírky Inzerát na hledání ticha (Vetus Via, 2013).

 

MIKY MARUSJAK POETIC BAND

Kapela kolem olomouckého básníka (nar. 1960), autora haiku a organizátora převážně olomouckých poeticko-hudebních akcí. Kapelu tvoří Střevlík (kytara v Pět kilo ubrusu) a muzikanti ze spřátelené kapely Hynkovy zámky (Tomáš na basu a Cipísek na housle). Miky je autorem sbírek Jenom jako (2009), Na křídlech ptáků (2015) a Ponorka blues (2015).

 

ABSINTH BAND
Brněnská kapela hrající od počátku milénia písně různých žánrů od blues po metal. Kapela vystupuje ve složení Majk (kytara, zpěv,hudba,texty,etc…), Šakal (bicí, zpěv, texty, hudba, etc…), Ondra (basa) a Tomy (kytara).

 

A jaký byl potulný v minulých létech se můžete mrknout zde: